Skriv ut
 
 
 
Bilde venstre hjørne

Plast

Visste du at…. For hver kilo plast som gjenvinnes, sparer vi gjennomsnittlig to kilo olje.

 
Kilde: Grønn Hverdag og JM Stenersens Forlag.
 
Plast er et svært allsidig materiale. Mange typer plast kan gjenvinnes og brukes til nye produkter. Din gamle Zalo-flaske kan bli til lekkert blondeundertøy.
 
Norske familier kaster mer enn 60 000 tonn plastemballasje hvert år. Ca. 7000 tonn samles inn. Det finnes en nasjonal innsamlingsordning for plast som dekker rundt 70 prosent av befolkningen. De fleste store kommunene er med. Stadig mer av plasten blir sortert ut fra resten av avfallet og gjenvunnet.
 
Ny plast lages av olje. Jo mindre olje vi bruker, desto bedre for miljøet. Oljeproduksjonen betyr utslipp av giftige kjemikalier og klimagasser, risiko for oljesøl, og luftforurensning. Dessuten tærer oljeproduksjonen på en ikke-fornybar ressurs. Plast er en ressurs som kan og bør brukes mange ganger. Eksempler på produkter den kan brukes til er bæreposer, emballasje, fleecegensere og andre klær, ryggsekker, klokker, byggematerialer og bildeler.
 
Sjekk om det finnes en returordning i din kommune. Husk at det innsamles kun emballasje; plastposer, plastfolie, plastbegre, kanner og plastflasker. Det vil si at all annen plast – som legoklosser og plastmøbler – ikke kan leveres inn. Plast med mat- eller malingsrester kan heller ikke leveres til gjenvinning.

 <<  Tilbake

 

Gode tips i hverdagen